lauantai 18. huhtikuuta 2015

Opiskelua yrittäjänä

Opiskelu käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa sisältää hienon mahdollisuuden jo opintojen aikana päästä kokeilemaan siipiään yrittäjänä.

Ilmajoella Sedussa toimii Artesaaniosuuskunta Pohjanmaa, jota pyörittävät opiskelijat. Eli koulussa on mahdollisuus tehdä asiakastöitä ja tienata siinä sivussa. 
 
Mistään jättimäisistä tuloista ei kuitenkaan ole kyse, kun materiaalien, verojen ja osuuskunnan osuuden jälkeen käteen jäävä osuus on sitä omaa tuloa.  Niinhän se on "oikeana" yrittäjänäkin, asiakkaalta laskutettavasta summasta ei todellakaan jää sitä koko summaa yrittäjälle käteen, vaan siihen sisältyy verojen lisäksi paljon muita kuluja. Ja kun oppimassa vasta ollaan, työnteko ei ole vielä sillä ripeys asteella kuin alalla pitkään olleella ammattilaisella.

Kuva: Artesaaniosuuskunta Pohjanmaa  


 
Osuuskuntia toimii monissa muissakin oppilaitoksissa, mutta meidän osuuskunnan hienous on siinä että sen ovat pistäneet pystyyn opiskelijat ja sitä edelleen pyöritetään opiskelijavoimin.


Opiskelemani ala on kansankielellä huonekalujen entisöintiä, mutta viralliselta nimikkeeltään kunnostus ja restaurointi. Valmistun siis artesaaniksi, huonekalujen entistäjäksi. Entistäjän tulee hallita periaatteessa kolme ammattia; puuseppä, maalari ja verhoilija. 
 
Toki opintojen jälkeen voi keskittyä itse vaikkapa verhoiluun ja hankkia hyvän yhteistyöverkoston ja teettää puutyö korjaukset yhteistyö yrityksessä.
 
 Osuuskuntaan kuuluu paljon väkeä myös muilta aloilta, joten osaamista tästä osuuskunnasta löytyy roppakaupalla. Ja mikä hienointa, opettajat ovat neuvomassa ja ohjaamassa kun asiakastöitä tehdään joten lopputulos on hyvää ja huoliteltua.
 

Työssäoppimisjaksoja voi suorittaa osuuskuntalaisena, NY-yrittäjänä tai sitten koulun ulkopuolella työssäoppimispaikassa jossakin yrityksessä. Itse tein 10 viikkoa työssäoppimista entisöinti yrityksessä Ylistarossa. Älyttömän hyvät viikot olikin, oppia kertyi todella paljon asiantuntevassa yrityksessä.
 Suuri kiitos vielä Hietamäen yrittäjille!



 

Opiskelemani ala tullaan lakkauttamaan Koulutuskeskus Sedusta, joten minä ja muutama opiskelukolleegani ollemme viimeiset jotka tulevat valmistumaan kyseisestä oppilaitoksesta kunnostus ja restaurointialan artesaaneiksi. Todella harmillista että tämä käsityöalan koulutus lakkautetaan, mutta koulunkaan ei ole kannattavaa pitää pieniä ryhmiä. Ja siis pieniä ryhmiä siitä syystä että hakijoita kyseiselle alalle ei ole riittävästi.
 

Ala tietysti on sellainen että työllistyminen on hankalaa jos ei halua yrittäjäksi ryhtyä. Sen vuoksi onkin todella hyvä juttu että jo opintojen aikana  kannustetaan yrittäjyyteen.
 
Yrittäjyyttä ja tulevaisuutta ajatellen, pitääpä mennä huomenna äänestämään josko pienyrittäjien puolta pitäviä ehdokkaita pääsisi läpi vaaleissa. 
Menkäähän tekin vaikuttamaan! 
 
Mukavaa viikonloppua :)
 
-Tuikku-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti